Jak si doma udělat skvělý DRIP

Jak si doma udělat skvělý DRIP

Už dávno neplatí, že pro šálek dobré filtrované kávy byste museli nutně do nejbližší kavárny. Filtrovanou kávu si můžete připravit i doma a my vám v tomto článku prozradíme náš univerzální recept, se kterým zkoušíme nové kávy. Pokud by vám hned na poprvé výsledek nevyhovoval, je potřeba vyzkoušet více hrubosti mletí. Pokud by její chuť a aroma byla málo intenzivní, můžete zjemnit mletí a nebo přidat množství. Toto platí i obráceně.

Drip V60 je jednou z alternativních metod přípravy, se kterým si pohodlně připravíte tu nejčistší filtrovanou kávu. Výhodou Dripu V60 je nenáročná příprava, vyšší obsah kofeinu a jemnější chuť oproti espressu. Tato metoda přípravy se krásně hodí do domácností, kaváren, ale i například do kanceláře, kde výbornou filtrovanou kávou můžete překvapit své kolegy. Mezi další alternativní metody přípravy můžeme také zařadit: Aeropress, Moka, Frenchpress a další.

 Na přípravu 1 porce dripu budeme potřebovat:

  • 16,5 g vybrané kávy
  • 250 ml/g vody 95°C
  • V60 velikost 01
  • Papírový filtr velikosti 01
  • Dekantér na vodu
  • Baristická váha
  • Mlýnek na kávu
  • Konvička

Příprava Dripu V60

  1. Při přípravě dripu V60 je nutné dodatečně prolít horkou vodou papírový filtr, abychom minimalizovali nežádoucí chuť papíru z filtru a také je důležité nezapomenout následně vodu vylít.
  2. Pro zachování správné teploty nápoje je dobré propláchnout horkou vodou také šálek či nádobu, do kterých budete kávu připravovat.
  3. Nyní přichází na řadu mletí kávy. Kávu si nameleme na střední hrubost připomínající cukr krupici.
  4. 16,5 g kávy nasypeme do dripu V60 a přichází na řadu první nálev, kdy zalijeme do cca 50 ml/g a důkladně promícháme kávu s vodou. Teplota vody by měla být 95 °C. První nálev vody je takzvaná preinfuze, která trvá 15 vteřin
  5. Po preinfuzi zaléváme kávu v druhém zalití krouživým pohybem do celkových 100 ml/g. Snažte se nelít vodu na stěnu filtru, aby voda neprotékala rovnou do spodní nádoby. Vyčkejte 30 vteřin.
  6. Ve třetím zalití zaléváme opět krouživým pohybem kávu 155 ml/g na konečných 255 ml/g.
  7. Čas extrakce je doba, za kterou nám všechna voda proteče do spodní nádoby. Ovlivníme ji především hrubostí mletí. V tomto případě by čas extrakce měl být zhruba 2:30 - 3 min.
  8. Nyní si můžete filtrovanou kávu z dripu V60 vychutnat!

Postup přípravy dripu V60 si také můžete prohlédnout v našem videu:

Nyní už přesně víte, jak si filtrovanou kávu pomocí dripu V60 lze připravit i z pohodlí vašeho domova. Nezbývá než vám popřát příjemné chvilky strávené jak u přípravy, tak při vychutnávání výsledku.