Baristická váha: Jakou si vybrat a jak ji následně používat?

Baristická váha: Jakou si vybrat a jak ji následně používat?

Vybavení, které barista potřebuje ke své práci, nezahrnuje pouze kávovar, kávomlýnek a kvalitní zrnkovou kávu. Je toho mnohem více a například baristická váha je jedním z důležitých příslušenství, ačkoliv vám na první dojem může připadat zbytečná. Kvalitní espresso bez ní prakticky nepřipravíte a o alternativních metodách přípravy kávy ani nemluvě. Tam je poměr kávových zrn a vody naprosto stěžejní. Investice do profesionální baristické váhy je tedy opravdu na místě. 

Jaké jsou výhody v používání baristické váhy?

Pokud budete kávu připravovat, ať už jakýmkoliv způsobem, bez stálého poměru kávových zrn, rozhodně se vám nepovede zachovat stálou kvalitu nápoje. V případě, že někdo rád experimentuje, může mu asi vyhovovat váhu nemít a poměr zrn s každým šálkem měnit. Ovšem v momentě, kdy si budete chtít připravit stejně dobrou kávu jako znáte z kavárny, bez baristické váhy se rozhodně neobejdete. Díky přesnému zvážení kávových zrn si váš kofeinový nápoj totiž zachová stálou kvalitu. Není to náhodou i ten důvod, proč se vracíte do vašich oblíbených podniků? V kvalitních kavárnách je totiž vážení a přesné porcování při přípravě filtru i espressa naprostou samozřejmostí. 

Další výhodou také může být šetření. Díky váze vždy využijete pouze tolik zrn, kolik potřebujete, takže nebudete muset vyhazovat přebytky. 

Jak vybrat baristickou váhu? 

Při výběru je nutné koukat především na to, jak je váha schopna pracovat a co vám při přípravě kávy ukáže. Samozřejmě je třeba brát v potaz i to, s jakou přesností váží. Poté vás také jistě bude zajímat, jaké jsou její rozměry, zda se vám pohodlně vejde například vedle mlýnku na kávu nebo na jiné požadované místo. Váha by také měla být vodotěsná. 

Naštěstí jich není tak mnoho jako třeba kávovarů. Výběr je tedy celkem jednoduchý. Stačí si jen uspořádat, jaká od ní máte očekávání. Velmi ale doporučujeme, pořídit si váhu se zabudovanými stopkami. Možná vám to přijde jako maličkost, ale věřte, že i takový detail dokáže usnadnit práci. Extrakce, tedy průtok vody skrz namletou kávu, by totiž neměl být moc rychlý ani pomalý. Jen tak dokážete správně pohlídat stálou kvalitu překapávané kávy. Některé váhy si také můžete spárovat s chytrým telefonem, což vám umožní ještě podrobnější kontrolu.

Jak správně měřit přípravu kávy? 

Je to naprosto jednoduché. Budete k tomu potřebovat pouze baristickou váhu, ideálně tu se zabudovanými stopkami nebo takovou, kterou můžete připojit k telefonu, dobrou zrnkovou kávu a příslušenství pro drip. 

TIP: Digitální váha Acaia pearl uspokojí začátečníky i profesionální baristy. Je prakticky skladná, ukazuje všechny potřebné hodnoty a lze ji snadno ovládat i přes aplikaci v telefonu. Ukázku propojení váhy s aplikací přímo v praxi si můžete prohlédnout zde:

Postup:

  • Váhu zapněte a pokud máte tu možnost, připojte ji ke svému chytrému telefonu či tabletu. 
  • Položte na ni nádobu, do které budete mlít kávová zrna a váhu vynulujte pomocí tlačítka “T”. Následně navažte přesnou dávku zrn. Na klasický drip byste správně měli navážit 16 gramů kávy. Pokud ale volíte jinou metodu, tato hodnota se mění dle dané metody.
  • Kávu namelte na příslušnou hrubost a připravte si drip (pokud máte papírový filtr, nezapomeňte ho důkladně propláchnout). 
  • Dejte vařit vodu a mezitím celý set pour overu (dripu) přesuňte na váhu, nasypte do filtru mletou kávu a váhu znovu vynulujte. 
  • Jakmile bude voda uvařená, nechte ji přibližně půl minuty odstát, aby přestala vřít a pusťte se do toho.
  • Na váze zapněte časovač a poté pomalu, po dobu deseti vteřin, přilévejte do filtru vodu tak, aby se namočila celá kávová plocha. Baristická váha by vám to měla odpočítat a následně i půl minutovou pauzu, kterou byste po prvním nálevu měli dodržet. 
  • Po uběhlé půl minutě pomalu krouživým pohybem dolijte do filtru zbytek vody tak, aby drip, při použití 16 g kávy, vážil 250 gramů. 
  • Vodu z filtru nechte samovolně dokapat do nádoby a vychutnejte si tu nejlahodnější a nejvyváženější kávu, kterou jste si kdy doma udělali. 

Tohle byl postup pro využití baristické váhy při přípravě dripu neboli pour overu. Stejné to pak bude i u Haria V60. Baristickou váhu můžete ale využívat i jako nadšenci do klasických kávovarů. Vždy je totiž lepší namlet pouze tolik zrn, kolik reálně spotřebujete. Mletá káva totiž nevydrží moc dlouho čerstvá. Takže važte přesně i porce do mlýnku. 

Pokud si s čímkoliv nevíte rady, nápovědu jistě najdete u nás na blogu, který obsahuje nejrůznější návody na přípravu alternativních metod, povídání o historii kávy nebo článků plných užitečných rad pro všechny domácí baristy. V případě, že na našem blogu nenajdete to, co hledáte, neváhejte a napište nám, rádi s vámi cokoliv zkonzultujeme.