Jak připravit skvělou kávu pomocí Chemexu

Jak připravit skvělou kávu pomocí Chemexu

Chemex je další z alternativních příprav kávy, které můžete jednoduše praktikovat sami doma. Tato designová skleněná baňka se vzdáleně podobá přesýpacím hodinách a její prototyp byl představen před téměř 80 lety německým vědcem v New Yorku. O pár let později, když Chemex převzal svou nynější podobu – skleněná nádoba s většinou dřevěnou fixací v nejužším místě, která umožňuje pohodlnou manipulaci i v momentě, kdy je Chemex horký, se tento nástroj na přípravu čisté překapávané kávy stal fenoménem nejen v Americe.

Jaká je káva z Chemexu? 

Díky speciálním papírovým filtrům je káva při správném postupu přípravy zbavena veškeré sedliny, která by mohla nápoj znečistit. Vyniknou také všechny možné chutě, které si s sebou kávová zrna nesou už od samotného sběru a metody zpracování. Příprava Chemexu je proto velmi vhodná v případě, že si chcete naplno vychutnat chuťový profil daných zrn. Navíc je to krásný rituál, při kterém máte od začátku až do konce proces filtrace pevně ve svých rukou.

Zdroj: downshiftology.com

Co je potřeba k přípravě Chemexu?

Příprava Chemexu je v podstavě nenáročná. Velmi zásadní je ale použití kvalitní kávy. Ideální je i domácí mletí těsně před samotnou přípravou. V případě, že koupíte kávová zrna už namletá, nemusíte se dočkat těch nejlepších výsledků. Abyste jich docílili, měli byste zrna spotřebovávat čerstvá – na kvalitním balení kávy by mělo být uvedeno datum pražení, podle kterého se následně při konzumaci orientujete. Zrna by měla po upražení přibližně týden odpočívat a v nejlepším stádiu pro použití jsou v druhém až pátém týdnu poté. Pokud toto dodržíte a skutečně se rozhodnete pro kvalitu, můžete se těšit na skvělé chuťové výsledky. Zrna pro Chemex je potřeba umlít hruběji. Struktura by se měla podobat krupicovému cukru, což je o trochu jemněji než při přípravě french pressu. 

Mimo namleté kávy budete k samotnému Chemexu také potřebovat vhodnou konvičku, pomocí které budete kávu zalévat horkou vodou. Proud vody by hlavně neměl být příliš prudký, aby se pod jeho silou nezačala zrnka vířit. Dále také nezapomeňte na filtry. Standardní jsou ty papírové, které spolehlivě zachytí každé kávové smítko a výsledný nápoj tak bude dokonale čistý. Ovšem existují i látkové nebo jiné znovupoužitelné filtry. 

Zdroj: medium.com

Na co si dávat pozor?

Káva je tvořena především vodou. Je proto dobré to respektovat a šálek kávy nepřipravovat pomocí vody s obsahem vodního kamene nebo její jinak znečištěné podoby. Převařením totiž kontaminace mnohdy nezmizí. Buď tedy zkontrolujte hodnotu PH nebo vodu filtrujte. 

Dále si také dávejte pozor na to, jaké filtry skutečně využíváte. Ty pro Chemex jsou totiž o něco tlustší a jsou vyrobené z trochu jiného materiálu, což ovlivňuje chuť výsledného nápoje. Zdánlivě se může zdát, že by mohl Chemex být zaměněn Pour overem, ale právě kvůli filtrům tomu tak není. 

Postup přípravy Chemexu

  1. Vodu dejte vařit a mezitím si namelte čerstvá kávová zrna tak, aby měla strukturu krupicového cukru (o trochu jemněji než pro French press) v poměru 35 g/ 500 ml vody.
  2. Jakmile je voda uvařená, nechte ji přibližně 2 minuty odstát, aby zchladla. Pokud byste využili tu horkou, spálili byste chuť kávy, což není žádoucí.
  3. Až bude mít voda teplotu okolo 95 stupňů, propláchněte jí papírový filtr a vložte ho do Chemexu. Předejdete tak nevhodné pachuti, která by se z něj přenesla do šálku. 
  4. Namletá zrna nasypte do filtru a pomalým krouživým pohybem přelévejte vodou z konvičky. V této fázi se zaměřte na bublání, které káva vytvoří. Čím více bublinek, tím je čerstvější.
  5. Celkem byste se měli dostat na počet 5 zalití. Při prvním zaléváme do 80 g, při druhé do 300 g, při třetím do 400 gramů, při čtvrtém do 500 gramů a při pátém zalití zalijeme do 600 gramů. 
  6. V momentě, kdy je dokončen čas extrakce (čas 4:30 min) vyjměte filtr a vychutnávejte. 

Příprava Chemexu je opravdu jednoduchá a má své kouzlo. Zkuste si i vy v pohodlí domova vytvořit tento kávový rituál.