Mýty o kávě

Mýty o kávě

Dávali jste si již někdy kávu s pocitem, že vlastně ani nepijete kávu, nýbrž její náhražku? O kávě panuje ve společnosti dosti mýtů, které jsou z našeho pohledu velmi úsměvné, nicméně nedivíme se, že jsou stále ve společnosti zakořeněny. Společně si dnes některé z nich vyvrátíme a pevně doufáme, že po přečtení článku již budete vědět, že kávu lze buďto pít nebo hodnotit. Schválně nám poté dejte vědět, zda jste některým mýtům věřili také, anebo jestli jsou kolem vás ještě další, které by bylo potřeba vyvrátit v dalším článku.

Kvalitní káva nemusí být vždy kyselá

Všímáme si dnes a denně, že spousta lidí zastává názor, že pokud káva, kterou pijí, není dostatečně kyselá, nejedná se vlastně vůbec o kvalitní kávu. Tím se dostáváme k prvnímu mýtu a rádi bychom ho vyvrátili. Kvalitní káva by měla být vyvážená, harmonická. Pokud máme kávu s vyšší aciditou, z kávy by měly být cítit také další sladké tóny.

Druhů káv je spoustu a výslednou chuť dané odrůdy ovlivňuje několik faktorů - podnebí, region, ve kterém kávovník roste, způsob zpracování nebo pražení. Nemusíte být tedy překvapeni (pouze příjemně), že káva, kterou pijete, má nasládlou chuť s ovocnými tóny například manga, třešní, ostružin či broskví.

Dobrým příkladem je naše káva Ecuador – Las Terrazas Del Pisque. Tato káva je blend několika odrůd kávovníků, které byly zpracovány promytou metodou a i přesto, že je smíchaná z více druhů, nás velmi oslovila svou komplexností. Příjemná a svěží acidita je doplněna vysokou sladkostí kávy, která je ve výsledku příjemně harmonická a vybalancovaná. V chuti této kávy naleznete tóny černých třešní, jablka, ostružin a čokolády.

Na druhou stranu další naše káva Ethiopia Suke Quto Natural, která se zpracovává suchou metodou (natural), má následující chuťový profil: švestka, mandarinka, jasmín. Káva je vhodná pro přípravu filtrované kávy, ale i espressa. V obou těchto způsobech se rozvine její krásné květinové aroma jasmínu, nižší acidita a vysoká sladkost zralých švestek. V obou kávách se tedy můžete dočkat rozmanitého ovocného chuťového profilu, ačkoliv tedy nutno zmínit, že na základě jejich zpracování je jejich chuťový profil odlišný. Obecně tedy lze říci, že v případě káv zpracovaných promytou metodou, můžete očekávat ovocnější chuťový profil a od káv, které byly zpracovány suchou metodou (natural), spíše sladší chuťový profil.

       

Espresso obsahuje zpravidla nejvíce kofeinu

Máte za sebou těžkou noc, a tak si po cestě do práce objednáváte to jediné, co si myslíte, že by vám mohlo dodat více energie? Jasně, mohlo by se zdát, že malinký, černý shot espressa je nadupaný velkým množstvím kofeinu, nicméně nemusí tomu tak být vždy. Jak silná bude daná káva, tedy kolik množství kofeinu bude obsahovat, určuje totiž nejen druh kávy, ale také délka její samotné extrakce.

Nejvíce kofeinu tedy tradičně obsahuje filtrovaná káva, pod kterou se skrývá třeba příprava kávy pomocí V60, french pressu a dalších alternativních metod. Z toho tedy vyplývá, že čím delší je doba extrakce dané kávy, tím vyšší obsah kofeinu, tedy silnější kávu, můžete očekávat. Ale nic se nemá přehánět, společně s časem stoupá také množství látek, které naopak tělu a ani samotné kávě v chuti neprospívají.

Mléko a cukr do kávy nepatří

Také jste nejednou slyšeli, že dát si do kávy cukr či mléko je nelidský zločin a tito lidé by pomalu neměli mít ani právo kávu pít a takto ji “ničit”? Toto je další mýtus, se kterým se velice často setkáváme a jistě všechny milovníky káv potěšíme - není to pravda! Pokud se chystáte servírovanou kávu hodnotit, je samozřejmě nepřípustné, abyste ji osladili či do ní prvoplánově přidali mléko. Nicméně pokud si svou kávu chcete vychutnat třeba v kavárně s přáteli, není nutné se ostýchat! Dochuťte si ji dle libosti a užijte si ji! Vždy se tedy řiďte jednoduchým pravidlem, že pokud kávu nehodnotíte, připravte si ji podle svých preferencí.

Jak jsme již zmínili na začátku článku, tak v rámci kávy existují dvě roviny, které je třeba zásadně rozlišovat. Kávu můžeme buďto pít, nebo ji hodnotit. V případě hodnocení není rozhodně přípustné kávu ochutit cukrem či do ní nalít mléko. Hodnotící proces probíhá tak, že se hodnocená káva odváží (u nás konkrétně 9 g na 150 ml) a poté se umele na střední hrubost. Káva se poté vloží do připravených cuppingových šálků. Již nyní můžete zkoumat její suché aroma. Mezitím se voda ohřeje na teplotu 96°C a šálek se zalévá požadovaným množstvím vody. Káva se nechá odstát 4 min a mezitím opět probíhá hodnotící proces mokrého kávového aroma. Po uplynutí stanovené doby se opatrně prolomí a zamíchá lžící vrstva kávové krusty. Jakmile je krusta narušena, stáhne se pomocí dvou lžiček pěna a plovoucí částice takzvaně se vyčistí šálek. Až je celá krusta odstraněna, je třeba vyčkat, aby káva chvilku prochladla – cca 9 – 10 minut po zalití cuppingové misky nastává správný moment pro hodnocení chutí kávy. Lžičkou se nabere káva a hodnotitel prudce usrkne ze lžičky, aby se chuť a aroma rozprostřelo po celém jazyku a bylo možné identifikovat celé spektrum chutí. Poté se zkoumá textura chutí a zaznamenávají se poznatky. My hodnotíme kávu dle vzoru SCAA cupping form. Celý proces si rozebereme v jednom z dalších článků. Vzorek se může buďto spolknout, nebo vyplivnout. Káva je poté bodově hodnocena. Za výběrovou kávu je považována pouze ta káva, která dosahuje v konečném součtu 80 a více bodů ze 100. Naše výběrové kávy tradičně dosahují bodového rozmezí 84 – 89 bodů.

Nicméně pokud se neúčastníte degustace kávy nebo jste milovníkem čistých chutí a chcete si své espresso pouze vychutnat - přidejte si do něj cukru a mléka, jak je libo a vypijte si ho přesně tak, jak vám nejvíce chutná! Rozhodně se v tomto případě nemusíte cítit špatně.

Káva dehydratuje

Tento mýtus se prostě a jednoduše nezakládá na pravdě. Proč přesně? Až si budete příště dělat kávu, podívejte se do svého šálku. Všimli jste si té vodnaté konzistence? Tuto vlastnost můžete připsat veškeré vodě v šálku. Množství H2O v šálku kompenzuje dehydratační účinky kofeinu. Je pravda, že kofein z čerstvé kávy dehydratuje, nicméně voda v kávě tento deficit hravě nahradí. Zdravotní problémy se dají připsat spíše nadměrnému množství kofeinu. Proto si v zájmu svého zdraví a duševní pohody nebojte přidat do svého pitného režimu několik šálků lahodné kávy, nyní již víte, kde se pravda ukrývá.

Věříme, že jsme dnes některé mýty o kávě vyvrátili a až vás bude příště někdo nedejbože soudit, že si vychutnáváte oslazenou kávu s mlékem, budete mu moci již vysvětlit, že o to právě jde - že si právě kávu vychutnáváte, nehodnotíte. A pokud vám dochází káva - doplňte její zásoby a zkuste něco od nás.