4 osvědčené tipy na domácí přípravu té nejlepší kávy

4 osvědčené tipy na domácí přípravu té nejlepší kávy

Máte doma všechno potřebné baristické příslušenství a i přes to si říkáte, že šálek kávy z kavárny chutná prostě lépe? Rozhodně se tím nenechte odradit. Možná je potřeba trochu upravit postup přípravy nebo decentně změnit práci s kávovarem. Jsme si totiž naprosto jistí, že i vy dokážete doma docílit té nejlepší kávy. Poradíme vám, jak na to. V tomto článku se dozvíte 4 tipy, které vám, pokud je dodržíte, zajistí dokonalé espresso i mléčnou pěnu.

Základní pilíře správné přípravy kávy

Základem úspěchu baristy jsou tři naprosto jednoduché pilíře – čistota, čerstvost a poměr. Od těchto tří kritérií se odvíjí celková kvalita výsledného nápoje. Pokud budete udržovat svůj kávovar i ostatní baristické příslušenství v čistotě, budete využívat čerstvě mletou kávu a zachováte mezi ní a vodou ten správný poměr, to nejdůležitější budete mít za sebou.

Kávovar by se měl čistit každý den. Usazeniny, které káva zanechává v jeho útrobách, by totiž mohly žluknout. Ten alespoň základní proplach a každodenní údržba kávovaru je tedy bezpodmínečně nutným procesem. Stejně tak vyvážení poměru mezi mletou kávou a vodou. Každá metoda přípravy má sice trochu jiné požadavky, ale pokud bychom se bavili “pouze” o pákových kávovarech, rozhodně si pamatujte, že jeden shot standardního espressa by měl protéct skrz 7 gramů kávy. Pokud si ale rádi připravujete i jakoukoliv překapávanou kávu, přečtěte si správné poměry a postupy přípravy na našem blogu. Vaší oblíbenou metodu tam jistě najdete.

No a ta čerstvost? To vám pravděpodobně přibližovat nemusíme. Čerstvost zrn by se společně s čistotou měla dělit o první místo. Kávová zrna totiž rychle stárnou a ztrácí svou chuť. Mletá káva zpravidla nevydrží déle než pár hodin. U zrn je tato doba podstatně delší, ale i tak byste je nejpozději do týdne měli zpracovat.

K těmto třem pilířům se vážou další body, které je potřeba znát a které váš baristický um vyzdvihnou o další úroveň výše. Tak čtěte dál.

1. Kupujte čerstvě pražená celá zrna

Na mletou kávu z obyčejných obchodů zapomeňte. Výtečnou kávu, ať už se bude jednat o espresso nebo o jakoukoliv jinou překapávanou alternativu, dokážete připravit pouze z kvalitních a především čerstvých kávových zrn. Pokud byste svou důvěru vložili do již mleté kávy, rozhodně nespoléhejte na to, že bude čerstvá. Nehledě na požadovanou hrubost mletí, která je u každé metody přípravy jiná, což také velmi výrazně ovlivní váš výsledný kávový zážitek. Ideální kávu nakoupíte například na našich kavárnách nebo u nás na e-shopu, kde jsou neustále doplňovány kávové novinky. U nás v Coffee Source pro vás kávu pražíme každý den již více než 15 let.

2. Melte pouze tolik zrn, kolik okamžitě spotřebujete

Tento bod opravdu úzce souvisí s tím předchozím. Jakmile si pořídíte kvalitní kávová zrna, mlýnek se, chtě nechtě, stane vaší pravou rukou. Můžete využívat klidně i ten ruční, ale z praktického hlediska je rozhodně výhodnější nějaký automatický. Na něm si totiž přednastavíte dané hrubosti a poté už jen melete pomocí tlačítka. O tom, jak precizně namlít kávu si ale přečtete v našem jiném blogovém článku. Nás momentálně zajímá, kolik kávy je potřeba zpracovat. Pokud se totiž chystáte umlít celý balíček zrn, velmi doufáme, že do ho konce dne celý spotřebujete. Protože pokud ne, další den už šálek kávy rozhodně nebude chutnat ani zdaleka tak dobře. Vždy je proto potřeba zpracovat pouze takové množství, které zrovna potřebujete. Baristé v kavárnách přece také melou do každé páky a pro každého zákazníka zvlášť.

3. Správně uchovávejte kávová zrna

U zrn ještě zůstaneme. Jejich skladování totiž není úplně jen tak. Celá zrna také nevydrží věčnost, ale standardně jen pár dní. Déle čerstvá je však můžete udržet v momentě, kdy je uschováte v nádobě, která nepropustí žádné sluneční paprsky a udrží svůj obsah v přibližně ve stejné teplotě po celou dobu. No a o vlhkosti ani nemluvíme. Ideální jsou tedy nádoby s pevným uzavřením a pogumovanými okraji. Vhodnou variantou je také dóza na kávu od značky Miir.

Pozor také na mražení kávy. Tak její čerstvost neprodloužíte, ale okamžitě zničíte.

4. Filtrujte vodu

V poměru vody a kávy už máme jasno. Ovšem, aby chuť vaší kávy nebyla ničím negativně ovlivněna, je potřeba využitou vodu filtrovat. Zbavíte ji tak všech nedobrých částic a vodního kamene, který má v ovlivnění výsledné chuti prsty nejčastěji. Podrobněji jsme důležitost kvalitní vody v rámci procesu přípravy kávy rozebrali v tomto našem článku.