Kvalitativní označování káv

Kvalitativní označování káv

Občas se můžete ve světě kávy setkat s pojmem, u kterého budete váhat nad významem. Pojďme si některé z nich vysvětlit.

SHG znamená "Strictly High Grown"
SHB znamená "Strictly Hard Bean"

Když vidíte tyto pojmy, znamená to, že káva byla vypěstována ve vysoké nadmořské výšce, obvykle nad 1200 metrů nad mořem. Vyšší nadmořské výšky znamenají pro kávovníky chladnější vzduch, zejména v noci, a více srážek.

Kávovník nemá rád příliš horké nebo příliš studené teploty. Proto se většina kávy pěstuje v oblasti mezi obratníkem Kozoroha a obratníkem Raka, kde teploty zůstávají po celý rok stabilnější, než je tomu tak v jiných koutech světa. Ve vyšších nadmořských výškách se káva pěstuje na chladnějším vzduchu, a proto trvá déle, než dozraje, vykvete a vytvoří bobule. Tato delší doba zrání poskytuje bobům více času pro vývoj a zvýraznění jejich chuti. Kávové zrno tak absorbuje více ovocnosti okolní dužiny. Je také těžší, proto se občas používá druhý termín, SHB, který představuje tvrdost zrna. Tvrdší a hustší zrna lze obvykle upražit tmavěji, aniž by se zničily nuance v chuti. U těchto zrn lze vidět řadu úrovní pražení od světlých až po tmavé.

Čím vyšší je nadmořská výška, tím více práce obvykle vyžaduje přesun zařízení do výšek a přepravu sklizené kávy dolů do přístavů k přepravě. To má za následek vyšší náklady pro farmáře, ale nemusí se to nutně odrážet v tržní ceně – vyšší ceny kávy SHG jsou obvykle způsobeny lepší kvalitou z pěstování ve vyšší nadmořské výšce. To je stejný případ i v rámci pomalejšího procesu pěstování, kdy méně úrody za rok vede k menšímu celkovému objemu produkce kávy, což by teoreticky mělo zvýšit cenu kávy, ale vyšší ceny jsou ve skutečnosti odrazem vyšší kvality.

Coffee Source - Kávové pojmy

EP (European Preparation)

EP je pojem, který znamená, že zelená káva byla ručně přebrána a zbavena defektních zrn. Pro tento případ je stanoven maximální povolený počet defektních zrn na určitou gramáž, tyto hodnoty se však mohou lišit. Ty nejlepší kávy bývají přebírány dvakrát, někdy i třikrát.

Coffee Source - Kávové pojmy

PB (Peaberry)

Možná jste se také setkali se zkratkou PB, která znamená “Peaberry”. To ukazuje, že se v kávové třešni urodilo pouze jedno zrno. Obvykle se urodí dvě zrna. Toto jedno zrno je tím pádem kulatější a tímto zakulaceným tvarem připomíná perlu. Dalo by se říci, že Peaberry káva je v podstatě defekt. Můžete se však setkat s tím, že některé zpracovatelské závody tato drobná zrna třídí a poté prodávají za prémiovou cenu.

GR (Grade)

Tato zkratka se používá pro číselné označení jakosti dané kávy. V tomto případě platí - čím nižší je toto číslo, tím méně defektů káva obsahuje a je tedy lepší a dražší. Těchto tříd máme celkem 5 a samozřejmě kávy, které se řadí do skupiny 1, mají nejméně defektů a v rámci bodového hodnocení podle vzoru SCA standardů mají nejvyšší počet bodů. Tyto kávy se samozřejmě také řadí do vyšší cenové kategorie.

V dalších článcích si představíme další vybrané pojmy.