Jak správně připravit kávu v Moka konvičce?

Jak správně připravit kávu v Moka konvičce?

Moka konvička aneb skvělá alternativní příprava kávy vhodná pro domácí využití. Moka konvička vám doma dokáže připravit podobně chutnající kávu jako je oblíbené espresso a pravděpodobně ještě mnohem lepší než z levných kávovarů (například těch kapslových). Jeden standardní šálek z Moka konvičky má přibližně 50 ml a při správnému postupu přípravy si skutečně můžete pochutnat na velmi silném kofeinovém nápoji. Připravit kávu touto cestou není úplně složité, ale i přesto je potřeba dodržet určitý postup a pár základních poměrů.

3 jednoduchá pravidla přípravy kávy pomocí alternativních metod

  1. Kávová zrna by rozhodně měla být čerstvá. Jen tak zajistíte nejvyšší možnou kvalitu výsledného nápoje. Kávová zrna mají totiž kratší trvanlivost, než si možná myslíte. Od pražení vydrží nenamletá zrnka pouze několik měsíců a mletá pouze několik hodin. Vybírejte si tedy kvalitní zrna, na kterých je i uvedeno datum pražení, původ a další podstatné informace.
  2. Hrubost mletí zrn je také velmi zásadní. Vždy doporučujeme kávu namlít až těsně před její samotnou přípravou (kvalitní domácí mlýnek není tedy úplně od věci). Pro přípravu kávy v Moka konvičce je třeba zvolit střední mletíKonzistenci bychom přirovnali k cukru krupice.
  3. Nezapomínejte využívat kvalitní vodu. Ideálně filtrovanou. I to se totiž ve výsledné chuti může promítnout. 

Coffee Source - Moka konvička

Příprava kávy v Moka konvičce

Je to velice rychlá záležitost a moc příjemný rituál, který si už nejeden milovník dobré kávy zamiloval. Z Moka konvičky budete moct kávu servírovat do 7 minut a její chuť, v případě, že máte rádi silnou kávu, vás skutečně překvapí. Jak ji tedy připravit?

Budete potřebovat:

  • Mlýnek na kávu
  • Kávová zrna (poměry jsou zde, díky všude přítomným ryskám v konvičce, zbytečné, ale můžete se řídit 15 g na přibližně 160 ml vody).
  • Ideálně filtrovanou vodu
  • Varnou desku
  • Moka konvičku

Postup:

  1. Rozšroubujte svou Moka konvičku a do její spodní části nalijte vodu až po rysku. Může být studená i teplá, záleží na vaší preferenci. Pokud využijete studenou, tělo kávy bude výraznější a docílíte tak silnější chuti. Teplejší voda zajistí chuť jemnější. 
  2. Kávová zrnka pomocí mlýnku namelte. Hrubost by měla odpovídat konzistenci krupicového cukru.
  3. Nasaďte sítko na nádobku s vodou a vsypte do něj kávu až rovnoměrně po okraj. Nepěchujte ji, jen lehkým sklepáním zarovnejte a očistěte závit, aby se zrnka nedostala někam, kam nemají a vy jste tak mohli pohodlně zašroubovat poslední vrchní část.
  4. Po důkladném zkompletování konvičku položte na plotýnku a na středním plameni zahřívejte. Raději pomaleji, aby nedošlo k přepalování. Káva by pak mohla mít nepříjemné chutě.
  5. Var odpařuje vodu, která v podobě páry putuje konvičkou nahoru skrz namletou kávu. Poslouchejte bublání a v momentě, kdy bude tento zvuk velmi výrazný a bude se zdát, že se již většina vody proměnila v kávu, sundejte Moka konvičku z plotny. Nikdy nenechávejte vypařit vodu úplně všechnu, aby výsledný nápoj nebyl cítit spáleninou. 

Coffee Source - Moka konvička

Je to skutečně jednoduché. Žádné složité odměřování, nic takového. Stačí jen správně namlít zrna a pohlídat vodu. Výbornou kávu si tedy doma může dopřát úplně každý. A pokud vás neláká silná káva podobná espressu, zkuste třeba jemný a voňavý filtr.