Jak správně vyčistit kávomlýnek s mlecími kameny rychle a jednoduše?

Jak správně vyčistit kávomlýnek s mlecími kameny rychle a jednoduše?

Mlýnky na kávu je potřeba čistit stejně důsledně a pravidelně, jako kávovary. Drť kávových zrn se totiž dokáže dostat i tam, kde byste ji vůbec nečekali. Není to ale žádná věda. Mlýnky na kávu nejsou naštěstí zdaleka tak složité na údržbu jako některé kávovary. A proč byste je měli vlastně také čistit? Mletí je totiž základem pro lahodný šálek kávy a pakliže si jej chcete pravidelně vychutnávat, mlýnek na kávu musí být udržován čistý. V tomto článku vám dopodrobna ukážeme, jak o vaše kávomlýnky na kávu pečovat a udržet je v kondici co možná nejdelší dobu.

Proč je důležité kávomlýnky čistit?

Kávová zrna, která mlýnek mele, se postupně po malých částech usazují nejen v mlecích kamenech, ale zanáší také celou cestu, kterou skrz mlýnek urazí. Na to je potřeba myslet. Káva totiž obsahuje i spoustu přirozených olejů a ty neustále pracují. V případě, že byste mlýnek neudržovali, mohly by tyto olejnaté části žluknout. Tento proces následně pak dokáže ovlivnit čerstvě mletou směs a zkazit vám tak šálek kávy. Čím častěji budete tedy svůj přístroj očišťovat od těchto rizik, tím lahodnější kávu budete schopni připravit. Nebojte se ale, nemáme na mysli každodenní rutinu. Pomůžeme vám v tomto procesu najít systém tak, abyste z něj nebyli otrávení a příprava kávy se vám kvůli tomu nezprotivila. Rozdělili jsme tyto úkoly na 3 části.

Povrchová očista - 1x týdně 

Toto je základní postup, který byste měli do údržby zařadit alespoň jednou za týden ať už mlýnek používáte několikrát denně nebo ne. Přístroj se totiž zanáší s každým mletím. 

Postupujte takto:

  • odmastěte a do sucha otřete zásobník na zrna,
  • mastnotu dostaňte také z viditelných částí mlecích kamenů,
  • nakonec vyčistěte i vývod, ze kterého mletá káva proudí ven.

Pro tento postup je vždy nutné využít produkt, který je zdraví nezávadný. Zásobník na kávová zrna jde většinou jednoduše odšroubovat, ale jistě si vystačíte i s obyčejnou houbičkou nebo čistým hadrem, čímž můžete povrchy čistit lokálně. Nikdy však nezapomeňte danou součástku důkladně usušit, aby se do mlýnku nedostala vlhkost a nepodpořili jste tak případnou korozi mlecích kamenů. Ty v tomto týdenním rituálu stačí oprášit od viditelného zanesení. Co se vývodu kávy týče, u toho se nebojte zajít hlouběji do útrob kávomlýnku. Čím důkladněji tuto část vyčistíte, tím lépe. 

Důkladná očista mlecích kamenů - 1x měsíčně

Jednou v měsíci si na váš kávomlýnek udělejte trochu více času. Zaslouží si to. K tomuto postupu už budete potřebovat profesionálnější čistič, který váš přístroj zbaví nečistot i uvnitř. 

Postup:

Vymelte z kamenů veškerou zbylou či případně zaseklou kávu a naplňte zásobník na kávu příslušným množstvím přípravku Urnex Grindz čistič kávomlýnků. Nastavte hrubost na střední chod a postupně celý obsah čističe namelte. Poté do zásobníku vsypte menší množství kávy a znovu mlýnek spusťte, aby se z mlecích kamenů dostaly zbytky přípravku. Tento proces vám zaručí perfektně čistý kávomlýnek i tam, kam nevidíte. 

Čistící lázeň a vysátí nečistot  - 1x za 3 měsíce

Každého čtvrt roku je potřeba kávomlýnek rozmontovat a dát mu ještě o něco více péče. Zní to možná složitě, ale opak je pravdou. 

Postupujte takto: 

  • odšroubujte zásobník a vymontujte mlecí kameny, 
  • namočte je do horké vody s přípravkem na čištění Urnex Cafiza
  • nechte je v lázni po dobu 30 minut,
  • mezitím vysajte vnitřek kávovaru, 
  • kameny důkladně osušte,
  • vraťte mlýnek do původního stavu.

Možná to zní složitě, ale věřte, že tomu tak není. Vše je velmi intuitivní. Rozhodně ale věnujte pozornost důkladnému osušení mlecích kamenů. Jak už jsme psali výše, korozi opravdu není dobré chodit naproti.

Tyto tři čistící etapy je třeba pravidelně realizovat. Jen tak udržíte u své domácí kávy tu nejvyšší kvalitu a lahodnou chuť. 

Pokud se vám to zdá být příliš složité, neváhejte a kontaktujte nás. My vám v Coffee Source moc rádi poradíme.