Udělejte si vlastní Cold Brew

Udělejte si vlastní Cold Brew

Léto už je za dveřmi, teploty se postupně zvyšují a my začínáme přemýšlet nad efektivním osvěžením. Klasická horká káva má v průběhu slunečných dní sice také své místo, jelikož klasické espresso nic nenahradí, ale naše pozornost se často přesouvá především k těm ledovým alternativám. V tomto článku se proto zaměříme na přípravu oblíbené kávy Cold Brew, kterou si rozhodně zamilujete a nezáleží na tom, zda preferujete silnou kávu bez mléka nebo zastupujete spíše milovníky latte nebo cappuccin. Cold Brew můžete využít na mnoho způsobů a my vám teď ukážeme, jak na to. 

Coffee Source - Cold Brew

Co je to cold brew? 

Je to za studena extrahovaná káva, která nikdy nepřišla do kontaktu s horkou vodou. Příprava tohoto nápoje trvá podstatně déle než u ostatních metod (standardně okolo 12 hodin), což se příznivě odrazí na chuti, kterou vám Cold Brew nabídne. V neposlední řadě je potřeba zmínit také zachovalý obsah živin, jimž by se kávová zrna mohla normálně pyšnit, ale horká voda je většinou zničí. Káva obsahuje totiž velké množství antioxidantů - látek, které pomáhají tělu v boji s volnými radikály, podporují imunitu a také přirozenou tvorbu kolagenu. To vše v Cold Brew je. Káva totiž není pouze ranní rituál a snadná cesta k tomu, jak podpořit energii. 

Jak Cold Brew chutná? 

Zde velmi záleží na tom, jaká zrna pro přípravu využijete. Za studena extrahovaná káva je překvapivě opravdu silná, proto se pro finální konzumaci ředí vodou. Můžete v ní ale cítit mnoho chutí. Cold Brew ale obecně vyniká především zemitějšími a čokoládovějšími tóny, výjimečné je také svou plností. Kyselost je zde jen velmi jemná, spíše nulová. Tento kofeinový extrakt můžete pít samotný jako ledové americano nebo ho doplnit o mléko a vytvořit si tak ledové latte. 

Coffee Source - Cold Brew

Postup přípravy:

Nejjednodušší příprava Cold Brew je v klasickém Toddy Cold Brew systému. Na jeden litr vody si připravte 140 gramů hrubě mleté kávy. 

  • Do plastové vrchní část Toddy Cold Brew systému umístíme zátku, aby se mohla káva poklidně macerovat. 
  • Kulatý filtr propláchneme vodou a vložíme ho na své místo do vrchní plastové části systému. 
  • Filtr v podobě papírového sáčku vložíme do plastové nádoby (podobně jako sáček do odpadkového koše).
  • Kávová zrna umeleme na hrubo. Ještě o trochu hruběji než na french press a vysypeme do filtru.
  • Kávu zalijeme příslušným dílem studené vody, důkladně zamícháme tak, aby byla všechna zrna ponořena a celý filtr zavážeme.
  • Necháme Toddy Cold Brew systém minimálně 8 hodin odstát. Káva se bude pomalu ve studené vodě macerovat. 
  • Po uplynutí času umístíme plastovou část na skleněnou nádobu a odejmeme zátku. Cold Brew vyteče a překape se do skleněné dózy, ze které už můžete servírovat. Nezapomeňte však Cold Brew ředit, v této podobě je velmi silné.

Na jaké drobnosti si dát pozor?

  1. V první řadě je třeba zmínit, že Cold Brew je skutečně káva, která nesmí přijít do kontaktu s horkou či teplou vodou. Jelikož se extrahuje velmi dlouhou dobu, je potřeba zrnka zalít vodou o pokojové teplotě, pouze tak dosáhnete požadovaných výsledků. 
  2. Co se týče mletí kávových zrn, zde je nutné dodržet vhodnou hrubost. Pokud máte doma kvalitní mlýnek, namelte zrna tak, aby byla ve výsledku o něco málo hrubší než u přípravy french pressu. 
  3. Čím déle Cold Brew necháte louhovat, tím bude silnější, ale taktéž trpčí. Je tedy možné si vyhrát i s časem macerace. Experimentujte s časem od 8 do 24 hodin.

    Navíc si Cold Brew můžete připravit i do zásoby. Při správném skladování v lednici vám vydrží i týden a vy si tak budete moct každý den bez námahy dopřát lahodné ledové osvěžení.