Kávové kurzy v Coffee Source pro začátečníky i pokročilé. Co si z nich odnesete?

Kávové kurzy v Coffee Source pro začátečníky i pokročilé. Co si z nich odnesete?

Být baristou neznamená pouze vlastnit kvalitní pákový kávovar a mlýnek na zrna. Barista musí disponovat znalostmi, dovednostmi a také nějakými zkušenostmi. Naštěstí žádný učený z nebe nespadl a i ti nejlepší baristé byli jednou na úplném začátku. Většinou to začíná touhou. Touhou po skvělé kávě a po zjištění. Kávová kultura je totiž opravdu rozsáhlá a tyto znalosti vám umožní s kofeinovými nápoji hravě experimentovat a objevovat nové chutě. Být baristou je proto velmi barvité a jen těžko se setkáte se stereotypem. Kde se to všechno ale naučit? Můžete si vybrat cestu samouka, což může trvat podstatně déle nebo si zvolit variantu Coffee Source kurzů, kde se budete učit od těch nejlepších.

Jaké kurzy nabízíme? 

Můžete si u nás vybrat rovnou ze čtyř různých – dva základní kurzy zaměřené na espresso (jeden pro domácí baristy a druhý profesionální), další, ve kterém se dozvíte vše o alternativních metodách přípravy kávy a v neposlední řadě také kurz základů latte artu a dokonalého šlehání mléka. 

Všechny kurzy probíhají v Praze v prostorách Coffee Source. Důraz klademe na individuální přístup, proto je nejvyšší počet účastníků pouze 6 a to jen v případě profesionálního espresso kurzu, na těch ostatních se potkáváme z pravidla s maximálně čtyřmi účastníky. Naučíme vás tak důkladně vše, co budete ve své praxi potřebovat a to pomocí kvalitních pákových kávovarů značky La Marzocco. Následně už bude jen a jen na vás, jak své dovednosti budete prohlubovat.

Home barista espresso

Tento základní tříhodinový kurz je určen pro všechny, kteří si doma chtějí dopřát kávu jako z kavárny nebo si vyzkoušet práci s kvalitním pákovým kávovarem. Je zde zahrnuta teorie, díky níž zjistíte, jakou cestu musí kávové zrno urazit, než se dostane do šálku kávy. Dále se naučíte základní práci s kávovarem. Po ukončení kurzu budete umět připravit skvělé espresso. Nezapomeneme ale ani na šlehání mléka. Nevyužít trysku na domácím kávovaru by byl hřích, proto si ukážeme i správný postup šlehání mléka a účastníci si vyzkouší i základní obrázky latte artu. Než se na kurzu rozloučíme, ukážeme si ještě, jak se o kávovar postarat a řádně ho vyčistit tak, aby vám vydržel co nejdéle bez koroze či jiných známek používání.

Professional barista espresso

Pokud jste vždycky toužili po otevření vlastní kavárny nebo pracovat v té své oblíbené, tento kurz je přesně pro vás. Nabízí totiž 7 hodin vědomostí, praxe a poznání kávové kultury. Zaměříme se zde na hlubší teorii o pěstování, metodách zpracování kávy a následně i pražení. Řekneme si, jaké jsou rozdíly mezi výběrovou a komoditní kávou, prozradíme si tajemství senzoriky a také základů cuppingu, který je v mezi profesionály velmi oblíbený. V praxi si také ukážeme základy práce s mlýnkem a samozřejmě přípravu samotného espressa. Zaměříme se i na základy šlehání mléka, tvorby jemné mikro pěny a následné malování do espressa. Po úspěšném zdolání sedmi hodin kurzu kávovary La Marzocco důkladně očistíme, což je také nedílná součást baristické rutiny.

Home barista filter

Tento kurz je vhodný především pro milovníky filtrované kávy, bohatých chutí a rozmanitých kávových vůní. Můžete být i úplný začátečník. Za 6 hodin se na tomto kurzu zaměříme především na aeropress, french press a V60. Ukážeme si primárně i práci s kvalitním kávomlýnkem, jelikož mletí zrn je pro každou alternativní metodu přípravy kávy odlišné, proto je tato dovednost a znalost mletí stěžejní. Zabrousíme také do teorie, díky které se dozvíte vše o extrakci, proč většinou není dobré využívat obyčejnou vodu z kohoutku, ukážeme si základy cuppingu, senzoriky a také si budeme vyprávět o kávové historii.

Kurz Latte art

Poslední velmi oblíbený kurz se týká latte artu. Obrázky malované mléčnou pěnou do espressa jsou v posledních letech velkým fenoménem. Čekají vás 3 hodiny intenzivní tvorby mléčné pěny a lekce malování. Tento kurz je vhodný především pro ty, kteří už mají zkušenosti s espressem.

Ve všech kurzech je zahrnuto mléko i spotřebovaná káva. Pokud se pro naše kurzy rozhodnete, věříme, že nebudete litovat. Těšíme se na vás.