Etikety na balení našich káv

Etikety na balení našich káv

Občas nám chodí dotazy ohledně významu jednotlivých označení na etiketách, která jsou na našich balení. Proto jsme se rozhodli zpracovat tento článek, abyste si byli příště při nákupu kávy u nás jisti, co jednotlivá označení představují.

Coffee Source - etikety - Costa Rica

Název 

Jako první na etiketě uvidíte samozřejmě název kávy. Ten v Coffee Source skládáme z názvu země, ve které byla káva vypěstována, a názvu farmy či jména farmáře, kteří kávu vypěstovali. Na etiketě (viz výše) tedy vidíte, že tato káva byla vypěstována v Costa Rice na několika farmách v regionu Tarrazu, mezinárodně proslulém svou kvalitní kávou.

Názvy káv u nás mají ale pár výjimek. Mezi ně se řadí všechny směsi, které jsme si u nás vyladili do posledního detailu a dali jim unikátní názvy.

  • Dark Star - bestseller - káva vhodná i pro přípravu na domácích kávovarech 
  • Black Blend - pro milovníky espressa
  • White Blend - krásně vynikne v mléčných nápojích
  • Bio Směs - plně certifikovaná BIO

Region

Další informaci, kterou etiketa uvádí, je region, ve kterém byla káva vypěstována. Na region se pojí různé vlastnosti, které se poté promítají do výsledné chuti kávy. Proto dle původu kávy lze již odhadovat, jaký bude mít zřejmě chuťový profil či pro jakou přípravu kávy bude vhodná. V uvedeném příkladu byla káva vypěstována v regionu San Ignacio de Acosta, který je známý výrobou vysoce kvalitní kávy. 95 % kávy vyrobené v této oblasti je klasifikováno jako SHB.

Chuťový profil

Dále se na etiketě dozvíte přesný chuťový profil kávy, který jsme vyhodnotili v rámci cuppingu. Při popisování chuťových aspektů se můžete setkat s tím, že chutě a vůně, které vnímáte, nezvládnete jednoduše popsat. Proto degustátoři v různých oblastech vytvářejí pomůcky, které usnadňují vyjádření těchto vjemů. Jednou z nich je kolo kávových chutí a vůní, které bylo vytvořeno Asociací výběrové kávy (SCA). Dle našeho příkladu byste se u kávy mohli těšit na chuťový profil: růžový grapefruit, nugát, kešu.

Coffee Source - Flavor Wheel

Metoda zpracování

Jedna z hlavních informací na etiketě je metoda zpracování. Tradičně se kávové třešně zpracovávají těmito metodami: suchá, promytá nebo honey. V současnosti můžete u káv nacházet i označení, že káva byla zpracována jednou z nových experimentálních metod jako například anaerobická fermentace nebo karbonická macerace. Stejně jako původ kávy má zpracování vliv na to, jaké bude mít káva v šálku chuťové vlastnosti. Současně je možné dle zpracování zvolit i vhodný způsob přípravy kávy.

Acidita

Aneb takzvaná “kyselost”. Obecně je ve společnosti acidita u kávy vnímána spíše negativně. Acidita může být: nízká, střední a vyšší. Její úroveň opět záleží na mnoha faktorech, do kterých spadá již zmíněný původ kávy a metoda zpracování. Nelze říci, že čím vyšší/nižší acidita u kávy, tím je káva chutnější. Kávy by měla být komplexní. To, zda vám daná káva bude chutnat, závisí především na vás a vašich preferencích. 

Datum pražení

Na zadní straně každého balení naší kávy vždy uvádíme datum pražení, kde vždy zjistíte, že se k vám káva dostala opravdu čerstvá.

Není to povinný údaj, ale každá pražírna, která to s kávou myslí dobře, tento údaj uvádí. Datum pražení je velice důležité pro určení vhodné doby pro použití kávy. Například při přípravě espressa je nejvhodnější káva od 3 týdne po pražení.

Proces pražení jsme v Coffee Source odladili do posledního detailu a máme plnou kontrolu nad procesem výroby kávy. Jakmile káva doputuje k nám, napraží ji náš pražič Tomáš Hudec, jehož rukama projde každé zrnko z naší pražírny.

Datum minimální trvanlivosti 

Aby vám káva chutnala stejně dobře po celou dobu, tedy do posledního zrna, je potřeba ji v první řadě správně uchovávat, ale také nepřekročit datum minimální trvanlivosti, které taktéž naleznete na každém našem balení. Ve většině případů uvádíme datum minimální trvanlivosti 3 měsíce od data pražení.

Správné skladování kávy hraje důležitou roli v tom, abyste si mohli naplno vychutnat každý šálek. Proto jsme tomuto tématu věnovali samostatný článek.

SMĚSI

Jemnou výjimku u nás mají balení našich směsí. Na nich naleznete navíc přesný popis toho, z jakých konkrétních káv se daná směs skládá a ještě jsme přidali přesné označení stupně hořkosti a sladkosti.

Coffee Source - etikety - Dark Star

Eco friendly balení

Jelikož nám záleží na životním prostředí a od počátku našeho fungování pracujeme na tom, abychom generovali co možná nejmenší uhlíkovou stopu, naše hnědá balení jsou ECO FRIENDLY. U každého takového balení to prozrazuje ikona na jeho straně.

Věříme, že vám toto shrnutí pomohlo zorientovat se v našich etiketách. Až u nás příště nakoupíte, už si budete jisti, co jednotlivá označení pro váš výběr kávy znamenají.