Základní techniky latte art

Základní techniky latte art

Latte art jistě všichni znáte. Jsou to obrázky malované do šálku s espressem pomocí hebké mléčné pěny. Proto si všichni v kavárnách dávají flat white, na kterém by obrázek chybět rozhodně neměl. Chtěli byste se také naučit malovat do kávy? Kromě cviku a trpělivosti to chce i řádnou výbavu, ale výsledky stojí za to. Pokud tedy doma máte kávovar s parní tryskou (bez ní se neobejdete) a dalších pár maličkostí, po přečtení tohoto článku se do toho můžete zrovna pustit. Nyní se vám ale pokusíme přiblížit postup k dosažení prvního latte artu.

Co je k latte art potřeba?

Obrázek se vám do espressa povede namalovat pouze s dobře napěněným mlékem. K tomu logicky potřebujete parní trysku. Jakýmkoliv jiným způsobem ohřáté a napěněné mléko bude fungovat jen těžko. Naštěstí parní tryskou už ale disponuje spousta dnešních kávovarů.

Ke správné manipulaci s mlékem je nutné mít po ruce nerezovou nebo jinou konvičku se zobáčkem určenou ke šlehání. Právě do ní nalijete trochu mléka (pro začátky ideálně plnotučné, to se chová nejlépe), které následně pomocí páry napěníte. 

Pro pohodlný latte art je dobré využívat širší šálky. Až budete mít cvik, jistě zvládnete malovat i do skleničky jako v mnoha kavárnách. Na začátek je ale potřeba mít dostatečný prostor na hladině espressa, abyste se nemuseli zaobírat přílišnými detaily a dokázali jste se plně soustředit na pohyb zápěstí s konvičkou.

Jak našlehat dokonalé mléko? 

To je občas větší věda než samotný latte art. Mléko je potřeba mít pořádně vychlazené. Pokud ho máte v pokojové teplotě, pěna se vám nepodaří. Pokud však máte vše, co je potřeba, můžete směle začít. 

  1. Nechte nahřát kávovar a do širokého šálku na cappuccino si pusťte espresso.
  2. Do konvičky nalijte přibližně 150 ml studeného a ideálně plnotučného mléka.
  3. Parní trysku zapněte nejdříve na prázdno, abyste z ní dostali zbytkovou vodu.
  4. Po odfouknutí trysku ponořte až na dno konvičky a zapněte ji naplno.
  5. Následně v úhlu cca 45 stupňů posouvejte postupně konvičku níž a níž dokud nebude syčet. Pozor! Nesmí prskat, to už by pára mléko provzdušňovala až nezdravě moc. 
  6. Pokud máte vodní teploměr, nebojte se ho využít a přidat ho spolu s mlékem do konvičky už na začátku. Teplota dokonalého mléka by měla být okolo 55-60 stupňů. Jestliže teploměr nemáte, var kontrolujte rukou přiloženou zespod konvičky. Nesmí pálit, aby se mléko nezničilo varem. Ve chvíli, kdy už na nerezu ruku neudržíte, parní trysku vypněte.  
  7. Konvičku s našlehaným mlékem postavte na stůl a krouživým pohybem rozpohybujte hladinu tak, abyste se zbavili nechtěných bublinek v pěně. Té by nemělo být přehnaně mnoho. Pokud se vám zdá být moc hutná, trochu ji odlijte. 

Jakmile splníte těchto sedm zdánlivě náročných kroků, můžete se pustit do latte artu. S konvičkou nepřestávejte pohybovat, mléko s pěnou musí být neustále propojené. 

Coffee Source - šlehání mléka

Jak postupovat při samotném latte artu?

Důležitý je úchop konvičky. Pod proudem mléka je totiž nutné mít maximální kontrolu. Nesmí být příliš agresivní ani tenký. Ideální držení je, že palcem a ukazováčkem objímáte hrdlo nádobky a prostředníčkem, prsteníčkem a malíčkem držíte její ouško. V tomto si ale ten svůj styl najdete jistě každý sám.

Coffee Source - latte art
  1. fáze

Šálek chytněte zespodu do dlaně a nakloňte ho směrem ke konvičce. Snažte se omezit chvění. Je potřeba mít ruce naprosto klidné a uvolněné. Mírným krouživým proudem horkého našlehaného mléka byste se měli z malé vzdálenosti trefit doprostřed espressa. V této fázi je třeba zachovat, i přes nalévané mléko, hladinu kávově hnědou. 

  1. fáze

Šálek už je téměř z poloviny plný. Pokud se vám už nechtěně podařilo na povrchu vytvořit nějaké bílé skvrny, lehce je smažete prodloužením proudu mléka od plnící se hladiny. V této fázi je stále nutné mít obsah šálku tmavší, aby bylo poté latte art viditelné. 

  1. fáze

Když už zbývá pouze pár posledních centimetrů k přelití, přibližte zobáček konvičky co nejblíže k hladině kávy. Pokud takto skončíte, na kávě se objeví tečka. V případě, že tu tečku tenounkým proudem zbylého mléka ještě protnete přes celou její šířku, vznikne srdce. To jsou dvě nejjednodušší formy latte artu. 

Coffee Source - latte art

Povedlo se? Třikrát hurá! A pokud ne nezoufejte, žádný barista nebyl mistrem v latte artu hned. Chce to čas a tvrdý trénink. I u nás si můžete objednat kurz latte artu, kde vás vším provedeme. Hned, jak budete umět srdíčko, můžete se začít zdokonalovat v rozetách a poté třeba překvapíte i labutí. Máte naši důvěru.