Zrnková káva vs. kapsle: výhody a nevýhody

Zrnková káva vs. kapsle: výhody a nevýhody

Přemýšlíte nad pořízením vlastního domácího kávovaru a nevíte, zda si vybrat ten kapslový, nebo zvolit klasiku a kávová zrna si mlít čerstvá? Co milovník kávy, to jiná preference. Každý máme rád jiné chuťové tóny, jiná aroma, vyhledáváme jiné druhy káv a máme oblíbené různé metody její přípravy. Je ohromné štěstí, že je káva tolik flexibilní a dokáže nám nabídnout téměř nekonečnou studnici možností. Na druhou stranu to s sebou přináší mnoho rozcestí a je nutné se rozhodnout hned u prvotní investice. V tomto článku vám proto s výběrem pomůžeme. Dali jsme dokupy výhody i nevýhody každé z metod – mleté kávy a kávových nápojů z kapslí. 

Kapslová káva

Fenomén poslední doby – zdánlivě levná investice slibující téměř bezúdržbový provoz. Kapsle převzaly vládu v mnoha domácnostech a my se nyní podíváme na všechny výhody i nevýhody kapslových kávovarů

Výhody kapslových kávovarů:

  • Rychlá příprava
  • Téměř bezúdržbové kávovary
  • Malé rozměry
  • Nižší cena kávovaru

Jak kapsle, tak i samotné kapslové kávovary jsou velmi kompaktní. Častokrát nejsou větší než rychlovarná konvice, tudíž je ocení především lidé s omezenými prostory. A úsporné jsou nejen velikostně, ale i finančně, co se prvotní investice týče a následně i časově. Jejich obsluha ani údržba není totiž tolik náročná. Vaším jediným úkolem bude kapslovému kávovaru doplňovat dostatek pitné vody v zásobníku. Kávu totiž jednoduše připravíte vložením dané kapsle a stisknutím tlačítka. Vypotřebovaná kapsle následně vypadne do zásobníku a je hotovo. Pro důkladné vyčištění kávovaru stačí využít čistící kapsle, které použijete obdobně jako ty kávové. 

Nevýhody kapslových kávovarů:

  • Kvalita a čerstvost kávy 
  • Netransparentní původ
  • Vyšší cena kapslí
  • Ekologické dopady
  • Omezené možnosti přípravy kávy
  • Využívání sušeného mléka

Pokud jste už kávu z kapslí ochutnali a říkali jste si, že necítíte nijak extra výraznou chuť, na vině bude čerstvost obsažené kávy a především absence tradičního postupu extrakce espressa, kterou nabízí běžné kávovary. Kapsle v sobě uchovávají mletou kávu klidně i několik měsíců či let. To znamená, že můžou slibovat cokoliv, ale zachovat tímto stylem čerstvost kávy není možné. Proto je ztráta chuti hlavním rizikem. Další velké mínus je netransparentnost. Z kapslí totiž nejste schopni poznat kvalitu využitých zrn, jejich zpracování ani původ. Pokud tedy milujete vůni čerstvě pražené kávy, u kapslí se jí nedočkáte. Nehledě na to, že pokud si už pořídíte kapslový kávovar, nebude cesty zpět. Vaše možnosti přípravy kávy se tímto ztenčí jen na jednu variantu, a to stisknutí tlačítka, což někomu může vyhovovat, ale pokud máte srdce baristy, z dlouhodobého hlediska uspokojeni nebudete.

Mezi další negativa se řadí také stránka ekologie. Kávové kapsle jsou vyrobeny z plastu a hliníku. Z jedné kapsle vám kávovar připraví jednu kávu. Občas, pokud máte rádi latte nebo jiné kávové nápoje s mlékem (zde je řeč o sušeném mléku), budete na jeden šálek potřebovat kapsle i dvě. Záleží na značce a druhu nápoje. To znamená jedno – jestliže svou důvěru vložíte do kávovaru tohoto typu, budete si muset zvyknout na mnoho odpadu. Odpadu, který není možné zcela recyklovat. Některé značky kapslí je ale přijímají zpět a snaží se z tohoto odpadu vytvářet různé další produkty, jako jsou například jízdní kola. Výrobní proces se ale kapslím odepřít prostě nedá. Ten je pro planetu mnohdy totiž náročnější než zbytek procesu. 

Zrnková káva

Zpracovávání zrnkové kávy v domácnosti vypadá na první podle poněkud složitě. Většinu lidí okamžitě napadne problematika mletí a skladování. Pravdou ale je, že tyto detaily problémy vůbec nepředstavují. Jaké jsou skutečně výhody a nevýhody pákových a automatických kávovarů na zrna?

Výhody zrnkové kávy:

  • Jistota čerstvosti a kvality
  • Transparentnost původu
  • Levnější pořizovací cena kávy
  • Menší dopad na životní prostředí
  • Flexibilita přípravy
  • Široké možnosti výběru
  • Rozmanitost chuťových profilů

Od čerstvé zrnkové kávy můžete očekávat plnější chuť s rozmanitými tóny a bohatou krémou. Tyto aspekty jsou určené její čerstvostí, což si u zrn můžete sami spolehlivě pohlídat, a také tradičním receptem přípravy a extrakcí espressa skrze kávovar. Na obalu skutečně kvalitních zrn najdete informace jak o datu jejich pražení, tak další nezbytnosti, které byste měli vědět (země původu, metoda zpracování, stupeň pražení a podobně). Touto transparentností také můžete zjistit, zda byly kávovníky očesávány fair trade neboli eticky, což u kapslí pravděpodobně nikdy nezjistíte.

Vzhledem k tomu, že zde nejsou potřeba žádné kapsle, pořizovací cena zrn je o něco příznivější a váš šálek kávy rázem ekologičtější. Z balení kávy vám zbyde jen jeden obal, který nezanechá takovou stopu na životním prostředí jako hliníkové prvky kapslí a z jednoho balení kávy jste schopni připravit hned několik desítek šálků.

Velkou výhodou automatických a pákových kávovarů, které fungují na bázi zrnkové kávy, je jejich flexibilita. Díky nim se budete moci obsloužit jako ve své nejnavštěvovanější kavárně. Dopřát si espresso, latte se svým oblíbeným druhem mléka a poté třeba americano. A až vás omrzí káva z kávovaru, využít zrnka k alternativním metodám přípravy kávy už je to nejmenší. Napadlo vás někdy, že si můžete připravit filtr i doma?

Nevýhody zrnkové kávy:

  • Kávovary jsou náročnější na údržbu
  • Nároky na správné skladování kávy
  • Vyšší počáteční investice
  • Větší rozměry

Pokud se rozhodnete pro profesionální pákový kávovar, bez kávomlýnku se neobejdete. A to je další položka, kterou je třeba zaplatit, udržovat a najít pro ni prostor. Můžete se ale poohlédnout po automatickém kávovaru, který si kávu umí sám umlít – stačí ji doplňovat do zásobníku. Tak znatelně ušetříte jak prostor, tak peněženku. Automatické kávovary už většinou umí naprosto totožné postupy jako ty pákové. Připraví vám tedy espresso, lungo a umožní i našlehat mléko v konvičce. Nemusíte se tedy bát, že byste přišli o výběr možností. Tato flexibilita ale tvoří přímou úměru v pořizovací ceně a náročnější údržbě. Vyšší počáteční investice je tedy něco, s čím byste měli u těchto profesionálních kávovarů počítat. A údržba? Ono to není nic strašného, nemusíte se bát, že u čištění kávovaru strávíte hodiny. Pákové kávovary ale potřebují každodenní péči. Ty automatické se obejdou s trochu nižší pozorností, ale i zde je to potřeba znatelně více než u těch kapslových.

Shrnutí: Co si tedy vybrat?

Pokud jste milovníci kávy a rádi si vychutnáte se vším všudy vše, co nám káva nabízí od chuti až po vůni, rozhodně sáhněte po zrnkách. Provoní vám celou místnost a mají široké množství využití. Zavděčí se i těm nejnáročnějším milovníkům kávy a nikdy neomrzí. Kávové kapsle a kapslové kávovary jsou na druhé straně opravdu úsporné řešení v momentě, kdy víte, že budete kávu připravovat pouze občasně třeba pro návštěvy nebo prostě jen nejste náročný barista. Jestliže ale víte, že by u vás kapsle jely jako na běžícím páse, je to otázka na rozmyšlenou už z důvodu ekologie. Věděli jste například, že z kávové sedliny můžete připravit účinné přírodní hnojivo pro pokojové květiny nebo ji využít jako domácí peeling na vyzrálou pleť? Až takto daleko můžete u zrnkové kávy dojít. U té v kapslích nikoli.

My v Coffee Source si zakládáme především na kvalitě a bohaté chuti kávy. Proto je pro nás volba jasná a vzhledem k tomu, že bychom v kapslích nemohli zaručit skvělou kvalitu kávy tak, jako to můžeme zajistit v rámci kávy zrnkové v našich sáčcích, kapsle pro nás nejsou schůdnou variantou. Nehledě na životní prostředí, které je pro nás velice zásadním argumentu proti kapslím a dáváme si záležet na tom, abychom ho co nejvíce šetřili.

Pokud se i vy rozhodnete pro kávu zrnkovou, jistě využijte obsahu na našem blogu. Najdete tam mnoho cenných rad a tipů, jak se zrny nakládat a začít je proměňovat v lahodnou kávu na nespočet způsobů. V případě, že byste si stále nebyli s něčím jisti, neváhejte a obraťte se na nás. Rádi vám pomůžeme, ať už s výběrem vhodných zrn, nebo s čímkoliv jiným ohledně kávy a technologií.